Svenska English Francais Japanese Deutsch

En berättelse i ord och bild där författaren tar läsaren med från historiska perspektiv som häxprocesser och rysskräck till vardagsnuet med sevärdheter, vandringsleder och båtfärder och där konstnären skildrar det finstämda och vackra kustlandskapet som saknar motsvarighet någon annanstans.


Höga kusten är en av Sveriges vackraste kuststräckor. Landet som stiger ur havet är bara en av alla beskrivningar som givits det Ångermanländska kustområdet mellan Ångermanälven och Örnsköldsvik. Få delar av vårt land kan tävla med Höga Kustens bedårande skönhet och omväxlande naturscenerier. Men så ligger här också Mjältön, Sveriges högsta ö med sina 236 meter över havet och Skuleberget med sitt branta stup alldeles intill E4. Från Skuleberget har man en vidunderlig utsikt över delar av arkipelagen.

Christer Nyström är född 1943 i Örnsköldsvik där han har vuxit upp. Sedan 1974 har han varit verksam som advokat i Sundsvall. Han har skrivit och givit ut böcker som Sven X-et Erixsons Grafik, Einar Norelius Grafik som idag används som referensverk samt bl a publicerat sameforskaren Ernst Mankers sista verk, Medmänniskor i Norr. I sin senaste bok, Vackra Höga Kusten, gör han en ömsint skildring av Höga Kusten som han känner så väl. Per Julius är känd som en av våra allra skickligaste landskapsskildrare. Mest eftersökta är hans stämningsfulla bilder från Höga Kusten. Han har haft en rad stora utställningar såväl i Sverige som utomlands, där han har blivit något av en ambassadör för det natursköna Höga Kusten. Per Julius föddes i Örnsköldsvik 1951 och bodde där till 1986 då han flyttade till Annecy i norra Frankrike, en trakt som han valt för dess likhet med Höga Kusten. Till Höga Kusten, där han har sin sommaratelje, återvänder han varje år och hämtar nya motiv.

Louise Lyberg
Chefsintendent, Bukowskis


[Index] [Mer om boken] [Innehållsförteckning] [Sinklar Förlag]  


Sinklar Förlag Thulegatan 20, S-852 36 Sundsvall
Tel. +46 (0)60-61 36 56 Fax. +46 (0)60-17 40 17